Hoeveel kost een zonneboiler?

Zoals uitgelegd onder ‘Zonneboiler: werking’ bestaat een zonneboilerinstallatie uit een opslagvat en een aantal thermische zonnecollectoren op het dak. Met zo’n zonneboilerinstallatie spaar je elk jaar aanzienlijk veel gas of stookolie uit: gemiddeld 55 m³ gas en 60 liter mazout per vierkante m² zonnecollector.

De prijs van een zonneboilerinstallatie hangt uiteraard af van het merk zonneboiler dat je koopt of van de installateur die je zonneboiler plaatst, maar een goede richtprijs voor een complete zonneboilerinstallatie is 1000 euro per m² zonnecollectoren, inclusief plaatsing.

Dat betekent inderdaad een investering, maar weet dat je die basisinvestering lichter kan maken door een beroep te doen op de premies voor een zonneboiler. En weet ook dat je, na die basisinvestering, jaar na jaar bespaart op je energiefactuur. Verwarm je je water nu met gas, dan spaar je met een zonneboiler ongeveer 200 euro per jaar uit. Verwarm je je water nu met stookolie, dan spaar je met een zonneboiler ongeveer 175 euro per jaar uit. Verwarm je je water nu met elektriciteit, dan spaar je met een zonneboiler maar liefst tot 725 euro per jaar uit!

Voor een gemiddeld gezin volstaat 5 m² zonnecollectoren doorgaans om optimaal te kunnen profiteren van de gratis energie van de zon om me sanitair warm water te produceren. Al bespreek je dit best met je installateur. Want naast de oppervlakte van de zonnecollectoren op je dak, is ook de oriëntatie van de zonnecollectoren en hun hellingshoek van doorslaggevend belang voor een optimaal rendement. En ook de capaciteit van het voorraadvat speelt een belangrijke rol.

Daarnaast kan je een zonneboiler ook inzetten voor (bij)verwarming van je woning of voor zwembadverwarming. Bespreek ook dit met je installateur. Want die weet voor alle toepassingen van zonneboilers best hoeveel m² zonnecollectoren je hiervoor nodig hebt en wat de capaciteit van je voorraadvat moet zijn.


Heb je vragen
over zonneboilers?
Op zoek naar
een installateur?
Een eigen zonneboiler,
hoe begin je eraan?
Bereken het rendement
van je zonneboiler
Staat mijn zonnecollector
op de premielijst?

Zonneboilerweerbericht

Ontdek hier hoeveel personen met een zonneboiler vorige week bespaarden

De website www.InfoZonneBoiler.be is het objectieve infoplatform van sectorassociatie BELSOLAR dat een concreet en niet-merkgebonden antwoord geeft op alle vragen die particulieren en professionelen over zonneboilers kunnen hebben. BELSOLAR is in 1998 opgestart als federatie van leveranciers van systemen op zonne-energie. De leden van BELSOLAR zijn gespecialiseerd in systemen voor actieve thermische zonne-energie of zonneboilers. Sinds 2010 maakt BELSOLAR deel uit van ATTB, de Associatie voor de Thermische Technieken van België.

Copyright 2018 infozonneboiler.be