Premies & subsidies zonneboilers

In het Vlaams Gewest zijn er tal van financiële voordelen voor mensen die een zonneboiler willen aanschaffen. Zo heb je de premie van de netbeheerder, een totaalrenovatiebonus, een gemeentelijke bonus en het verlaagde btw-tarief. Kom in dit artikel meer te weten over de voorwaarden voor deze premies, of laat je meteen adviseren door een erkend installateur.

Offertes aanvragen

 

 

Welke financiële voordelen zijn er voor zonneboilers?

Premies zonneboiler

De aankoop van een zonneboiler is een flinke hap uit het budget. Maar aangezien het een duurzame, ecologische investering is, voorziet de overheid voldoende financiële voordelen voor mensen die hun steentje willen bijdragen met de verduurzaming van hun woning.

TIP: je kan alleen maar aanspraak maken op de onderstaande premies wanneer je je zonneboiler laat installeren door een gecertificeerd installateur. Vraag gerust vrijblijvend advies over de verschillende subsidiemogelijkheden aan een erkend installateur. Contacteer gratis een professional.

 

1) Premie van de netbeheerder (Fluvius) voor zonneboiler

Voor de installatie van een zonneboiler door een aannemer kan je in Vlaanderen een premie krijgen via je netbeheerder Fluvius. De premie kan tot wel 50% van het totale factuurbedrag omvatten, met een maximaal premiebedrag van € 2.750 per installatie.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om in aanmerking te komen voor deze premie?

  • De premie is enkel van toepassing voor nieuwe zonneboilers die zorgen voor sanitair warmwater en/of dienst doen als centrale verwarmingsinstallatie.
  • De factuur mag niet ouder zijn dan 1 jaar en Fluvius moet deze uiterlijk 12 maanden na de vermelde factuurdatum ontvangen.
  • Je woning moet gelegen zijn in het Vlaams Gewest en uiterlijk aangesloten zijn op het elektriciteitsnet op 31-12-2013.

 

2) Totaalrenovatiebonus (BENO-pass van Fluvius)

Je kan gebruik maken van de totaalrenovatiebonus wanneer je minstens 3 verschillende duurzame investeringen doet. Daarvoor moet je als eigenaar binnen de 5 jaar in minstens 3 van de volgende domeinen investeren:

  • Isolatie: dak-, vloer- en muurisolatie
  • Nieuwe beglazing: minstens hoogrendementsglas
  • Duurzame verwarming: een zonneboiler of warmtepomp
  • Ventilatie: verschillende ventilatiesystemen

Het bedrag van de totaalrenovatiebonus stijgt gradueel naarmate je meer ingrepen uitvoert binnen een termijn van 5 jaar.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om in aanmerking te komen voor deze bonus?

  • Je moet voor elke afzonderlijke investering de aparte premie bij de netbeheerder aanvragen! Dus de premie van de netbeheerder voor dak- of vloerisolatie, de premie van de netbeheerder voor nieuwe beglazing, de premie van de netbeheerder voor een zonneboiler,… Voor ventilatiesystemen is er geen afzonderlijke premie, maar die moet je afzonderlijk aanmelden bij Fluvius.
  • Je woning moet gelegen zijn in het Vlaamse Gewest en uiterlijk aangesloten zijn op het elektriciteitsnet voor 01-01-2006.
  • De eindfactuur van de eerste investering moet een datum hebben vanaf 01-01-2017.

Wanneer Fluvius merkt dat er 3 of meer investeringen werden uitgevoerd die in aanmerking komen voor de totaalrenovatiebonus in dezelfde woning, zullen zij je automatisch contacteren.

 

3) Gemeentelijke subsidies zonneboiler

In bepaalde gemeentes is het mogelijk om een premie voor de plaatsing van een zonneboiler aan te vragen. Informeer dus op voorhand eens bij je gemeentebestuur of jij hiervan gebruik kan maken.

 

4) Verlaagde btw-tarief 6% (ipv 21%)

Is je woning ouder dan 10 jaar en fungeert deze als privéwoning? Dan valt de aanschaf én de installatie van een zonneboiler onder het verminderd btw-tarief van 6% in plaats van 21%. De belangrijkste voorwaarde is dat je de installatie laat uitvoeren door een erkend vakman.

TIP: wil je een zonneboiler plaatsen en daarvoor een beroep doen op een vakman? Via het onderstaande offerteformulier kan je vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele installateurs van zonneboilers.

 

Offertes voor een zonneboiler ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.