Zonneboiler rendement

Met een zonneboiler kan je jaarlijks gemiddeld 60% besparen op de energiekosten voor de productie van warm water. Dat is goed voor zo’n 15% tot 20% van je totale energiefactuur. Lees hier hoe je het rendement van een zonneboiler kan berekenen.

Offertes aanvragen

 

 

Wat is het rendement van een zonneboiler?

Rendement zonneboiler

Wanneer we energiezuinige of milieuvriendelijke investeringen doen, zijn we terecht altijd geïnteresseerd in het rendement van die specifieke investering. Dit bepaalt uiteindelijk hoeveel we in totaal kunnen besparen. Heb je recent in zonnecollectoren geïnvesteerd? Dan wil je beslist weten hoeveel deze je gaan opbrengen. Hieronder vind je een eenvoudige formule terug die je makkelijk zelf kan toepassen.

 

Rendement zonneboiler berekenen

Hoe bereken je nu precies dat rendement van je zonnecollectoren? De formule ziet er als volgt uit:

Energiebesparing = (opbrengst zonneboiler ÷ warmwaterbehoefte) × 100

Je mag doorgaans de onderstaande cijfers als gemiddelde nemen:

  • Jaarlijks verbruik je zo’n 500 kWh per m² zonnecollectoren en…
  • heb je grosso modo zo’n 750 kWh warm waterbehoefte per persoon.

 

CASUS: Hoe ziet het rendement er dan uit voor een gezin van 4 personen?

Gemiddeld verbruikt een gezin bestaande uit 4 personen per jaar zo’n 3.000 kWh voor de opwarming van hun sanitair water. Per persoon heb je ongeveer 1 à 1,5 m² zonnecollectoren nodig om te kunnen voldoen aan hun warmwaterbehoefte. Een 4 m² aan zonnecollectoren op hun dak is doorgaans voldoende om aan hun warmwaterbehoefte tegemoet te komen. Zo’n zonneboiler heeft op jaarbasis een opbrengst van ongeveer 2.000 kWh.

Als we deze gegevens in de formule gieten, komen we uit op een jaarlijkse energiebesparing van 66%. Bij een gemiddelde elektriciteitsprijs van € 0,25/kWh, komt dat neer op een besparing van € 500 per jaar.

 

Conclusie

Over het algemeen ligt het rendement van een zonneboiler vrij hoog. 1 m² aan zonnecollectoren haalt ongeveer zo’n 500 kWh aan warmte uit zonne-energie. Voor een eengezinswoning is 5 m² aan zonnecollectoren doorgaans voldoende om jaarlijks gemiddeld 2.500 kWh elektriciteit, 275 m³ gas of 300 liter mazout te besparen.

TIP: je hoeft dit niet allemaal alleen uit te dokteren. Een ervaren zonneboiler installateur staat je graag te woord. Hij kan niet alleen het geschatte rendement van je zonneboiler berekenen, maar staat ook in voor de correcte installatie van het systeem. Contacteer een vakman en ontvang vrijblijvend advies op maat. Maak hiervoor gebruik van het onderstaande offerteformulier.

 

Offertes voor een zonneboiler ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.