Zonneboiler werking

Hoe kan een zonneboiler ervoor zorgen dat je water opgewarmd wordt door middel van zonne-energie? Het klinkt als een complex gegeven, maar het werkt eigenlijk op een vrij eenvoudige manier. In dit artikel leggen we de nadruk op de werking van zonnecollectoren.

Offertes aanvragen

 

 

Hoe werkt een zonneboiler?

Werking zonneboiler

Een zonneboiler installatie verwarmt met behulp van zonne-energie je sanitair water, je zwembad of staat in als centrale verwarming (enkel bij zonneboilercombi). Maar, hoe gaat dat technisch precies in z’n werk?

De energie van de zon wordt opgevangen via de zonnecollectoren. Deze worden (meestal) geplaatst op het dak van je woning. Die collectoren bevatten een heleboel buizen (dat is het collectorcircuit) die een bepaalde vloeistof bevatten. Onder invloed van de zon warmt die vloeistof op. De verwarmde vloeistof wordt geleidelijk aan naar het voorraadvat geleid.

De afstand tussen de zonnecollectoren en het voorraadvat is bij voorkeur zo klein mogelijk. Hoe groter de afstand, hoe langer het water namelijk onderweg is. Hierdoor gaat warmte verloren.

Eens de warmte afgegeven is in het voorraadvat, wordt er weer vloeistof naar de collector gepompt om opnieuw warmte op te vangen. Het voorraadvat zorgt ervoor dat de zonnewarmte behouden blijft. De warmte van het water in het voorraadvat kan oplopen tot wel 60 graden.

Er bestaan verschillende zonneboiler merken. Enkele voorbeelden zijn Vaillant, Buderus, ATAG, Bulex, Junkers, Rivusol, …

 

Werkt een zonneboiler in de winter?

Eén van de grootste bekommernissen is of een zonneboiler (en met uitbreiding dus ook zonnepanelen) wel z’n werk doet tijdens de wintermaanden. Velen gaan er namelijk van uit dat je enkel maar optimaal van zonne-energie gebruik kan maken op een warme, zonnige en onbewolkte dag. Maar, in België en Nederland zijn zulke dagen doorgaans niet in de meerderheid. Hoe werkt het dan wel?

Ja, je zonneboiler doet perfect z’n werk in het najaar, zelfs tijdens de koude, donkere wintermaanden. Je zonnecollectoren werken op zon- en daglicht en niet zozeer op warmte. Vandaar dat je ook op een koude winterdag die niet al te bewolkt is, best een hoog rendement kunt halen.

Toch is er bij de meeste zonneboilersystemen (behalve een zonneboilercombi) nood aan naverwarming. Als er te weinig zon is, warmt de naverwarming ervoor dat het water bij tot de gewenste temperatuur. In de meeste gevallen fungeert de cv-ketel als naverwarming.

LET OP: hevige sneeuwval zal zich op je zonnecollectoren opstapelen. Dit belemmert wél de werking van je zonneboiler omdat het zonlicht niet tot aan het oppervlak van de zonnecollectoren geraakt. Ook wanneer zich na verloop van tijd veel vuil aan de zonnecollectoren hecht, neemt het rendement zienderogen af.

TIP: laat dus tijdig je zonnecollectoren schoonmaken door een ervaren reinigingsfirma. Vaak neemt je installateur deze taak op zich. Vraag ernaar wanneer hij je installatie komt plaatsen. Zoek je nog een geschikte vakman? Vul dan het onderstaande offerteformulier in.

 

Offertes voor een zonneboiler ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.